marți, 7 aprilie 2009

Filozofie...

Armonizarea starilor de prietenie si iubire dintre indivizi avand in vedere considerente logice, psihologice si economice





PRIETENÍE, prietenii, s.f. Sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de ataşament reciproc care leagă două persoane; legătură care se stabileşte între persoane, pe baza acestor sentimente; amiciţie, prieteşug. ♦ Atitudine plină de bunăvoinţă, prietenoasă faţă de cineva. ♦ Legătură între grupuri sociale, între popoare, între ţări bazată pe aspiraţii, năzuinţe, interese comune. Sentiment, de obicei durabil, propriu relaţiilor dintre prieteni; amiciţie. 2) Legătură de colaborare bazată pe comunitatea de interese şi de aspiraţii.
IUBÍRE, iubiri, s.f. Faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană de sex opus; relaţii de dragoste; amor, iubit.
DRÁGOSTE, dragoste, s.f. I. Sentiment de afecţiune pentru cineva sau ceva; spec. sentiment de afecţiune faţă de o persoană de sex opus; iubire, amor.
Octavian Paler: Dragostea este un joc ciudat: sau amandoi castiga sau amandoi pierd...
Pentru a analiza raportul celor doua stari, complementaritatea lor si necesitatea lor ne vom imagina existenta a doi indivizi de sexuri opuse: A si B.
Din punctul de vedere al logicii bivalente intre acestia pot exista urmatoarele relatii:
Prietenie: fie A si B sunt prieteni, fie nu sunt prieteni.
Iubire: fie nu exista iubire intre A si B, fie A iubeste pe B, fie B iubeste pe A, fie sentimentul este reciproc.
In continuare vom analiza randamentul relatiilor celor doi in diferite ipostaze, presupunand indivizii ca parti componente ale societatii, active in viata economica si sociala.


Pentru cazul in care A si B nu sunt prieteni.

De cele mai multe ori acest lucru ne arata ca cei doi indivizi nu se cunosc, insa pot exista raporturi de relationare intre ei si in lipsa acestei stari.
Un caz ar fi acela in care intre cei doi exista o stare distructiva: ura, gelozie, etc. In aceasta eventualitate intreaga relatie are character destructive, avand repercursiuni in viata sociala si economica. Imaginativa cei doi indivizi ca fiind unul consummator si celalalt producator. In acest caz probabilitatea existentei vreo unei relatii avand character erotic tinde spre zero.
Un alt caz ar fi acela al punctului de oscilatie dintre existenta sau nu a starii de prietenie, care de cele mai multe ori exista din cauza cunoasterii reciproce deficitare a indivizilor.Imaginati-va cei doi indivizi ca fiind colegi de munca ce interactioneaza rar, cunostinte. Intre acestia poate exista intr-o proportie mica o atractie fizica, de o parte, de alta sau chiar de ambele, atractie ce are ca urmari incercarea crearii raportului de prietenie dintre cei doi, care in cele din urma va exista sau nu. Avand in vedere strict aceasta perioada de oscilatie putem privi randamentul celor doi indivizi in viata economica si sociala ca fiind unul de mijloc, un raport ce oscileaza in jurul lui 50%.
Al treilea caz este acela al absentei prieteniei, dar al existentei unei legaturi avand character strict sexual. Acesta este des intalnit si se datoreaza atitudinii de exagerată preocupare pentru interesele personale şi de nesocotire a intereselor altora, egoismului, iubirii de sine. Din punct de vedere psihologic indivizii cauta din aceasta relatie satisfacerea unor nevoi fiziologie, care in piramida lui Maslow reprezinta baza tuturor celorlalte nevoi. Nevoile fiziologice cuprind nevoile biologice cum ar fi nevoia de aer, mancare, apa, somn, sex si o temperatura relativ constanta a corpului. Daca acestea nu sunt satisfacute, simtim boala, iritatie, durere, discomfort. Ele sunt cele mai puternice nevoi. O persoana care are nevoie de orice, va cauta sa-si satisfaca mai intai nevoile fiziologice. In acest caz randamentul indivizilor in viata sociala si in cea economica va fi unul inferior( <50%).



Pentru cazul in care A si B sunt prieteni

Exista si aici diferite raporturi posibile intre cei doi indivizi datorita circumstantelor in care acestia s-au intalnit si a tipului de iubire dintre ei.
Vom considera in primul rand cazul in care cei doi indivizi sunt doar prieteni, fara existenta unui sentiment superior, pura prietenie. Cei doi indivizi au in acest caz atitudini positive unul fata de celalalt, atitudini ce induc o stare de echilibru, de liniste, satisfac nevoile sigurantei si partial pe cele de apartenenta. Nevoile sigurantei pot incepe sa se activeze numai dupa ce toate nevoile fiziologice sunt satisfacute. Ele au de a face cu stabilitatea si consistenta intr-o lume haotica. Ele sunt mai mult de natura fiziologica. Aceasta relatie dintre cei doi indivizi duce randamentul lor in viata economica si sociala la cote positive( >50%). Indivizii deprind anumite calitati precum:altruism, sinceritate si ratiune, care ajuta la dezvoltarea procesului economic in general.
Vom discuta in cele ce urmeaza despre completarea starii de prietenie cu cea de iubire. Din punct de vedere psihologic aparitia acestei a doua stari determina o serie de transformari ale indivizilor. Odata cu cresterea, cu amplificarea altruismului, care se transforma in iubire pentru celalalt, sinceritatea si comunicarea celor doi indivizi are de suferit datorita aparitiei in cadrul celor doi a foctorilor ce tin strict de relatia lor. Omul nu este perfect si indivizii intre care exista strict relatia de prietenie se releva in fata celuilalt intr-o forma mai complexa, mai apropiata de adevar. Aparitia celei de-a doua stari determina necesitatea unor cunostinte intime despre celalalt individ. In acest moment relatia de prietenie are de cele mai multe ori de suferit. O prietenie solida ce se completeaza prin iubire face ca acest prag sa fie unul lin, indivizii acceptandu-se complet. Aceasta noua stare in care se regasesc indivizii face caracterul social sa fie amplificat si cel economic sa stagneze, chiar regreseze, de putine ori atingandu-se armonia in care si caracterul economic al relatiei prospera.
In cadrul unui cuplu infiintat pe baza prieteniei si a iubirii dintre indivizi apar unele fenomene distructive: fie caracterul economic al uniunii celor doi are de suferit in detrimental iubirii, fie caracterul intim, iubirea, este afectata de caracterul economic.
Pus in situatia de a ramane prieten cu individul B sau de a intregi relatia, individul A de multe ori alege in favoarea sa, alege implinirea relatiei, care de cele mai multe ori duce la deteriorarea caracterului economic al cuplului. Economia are de multe ori de suferit din cauza prejudecatilor sexuale, datorita alegerii indivizilor a implinirii sinelui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu